menu

Hagetips.

Det er sommer i luften og snart er den her – årets første ordentlige sommermåned.

Sett av tid til planlegging:

Tenk gjennom hva slags hage du vil ha. Lag små skisser. Skal du ha en hage for lek og spill, for fred og ro eller for frukt og grønnsaker? Vil du ha en hage som krever mye arbeid, eller en som klarer seg selv?

Planting:

Når du har bestemt deg for hva slags hage du vil ha, og når telen er forsvunnet kan du begynne å plante. Tenk ’riktig plante på rett sted’. Er du i tvil så spør i ditt lokale planteutsalg.

Gjødsling:

Staudebedet og andre bed kan gjødsles 50-70 g fullgjødsel per m2 i forbindelse med nedbør eller vanning.

Plen:

Når plenen har tørket opp, bør den rakes. Da får du fjernet dødt gress og mose samtidig som de unge gressplantene får lys og luft. I april er det fint å gi plenen første runde med fullgjødsel, ca 4-5 kg per 100 m2. Det er bedre å gjødsle lite og ofte, enn mye og sjelden. Plenen bør gjødsel i forbindelse med nedbør eller vanning for å unngå sviskader. Kalking er nødvendig kun hvert 2.-3. år. Er du i tvil om plenen trenger kalk er det lurt å ta en jordprøve.

Viola_cornuta

Plante i krukker:

Det er alltid hyggelig å ha fargerike blomsterkrukker stående på trappen eller ved terrassen, men naturen er lunefull om våren. Nattefrosten kommer og går i april og de fleste sommerblomstene er ømtålige for frost, men vi har noen unntak. Stemor, løkblomster, Diascia og ranunkler tåler litt kulde. Først når nattetemperaturen er over +5 C° kan du begynne å plante ut de andre sommerblomstene. Hvis du velger å plante ut mens det ennå er fare for frost, må du sette krukkene på et lunt sted om natten.

Ranunkler

Luke:

Hvis du begynner å fjerne ugress tidlig, vil det spare deg for arbeid senere.

Nyte:

Husk at hagearbeid ikke skal være noe stress, nyt vårsolen og kos deg med at hagen våkner til liv.

 

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter.

Forfatter: Linda Øvstehage